Mijn DSI

DSI en EY organiseren ronde tafel over Greenwashing

04/07/2023
Deel deze pagina

DSI en EY bundelen hun krachten in 2023 om een reeks exclusieve ronde tafel bijeenkomsten te organiseren, gericht op het actuele onderwerp greenwashing en hoe de financiële sector hiermee omgaat. Ons is doel een constructieve dialoog te faciliteren tussen beleidsmakers uit diverse sectoren, waarmee we de recente ontwikkelingen bespreken en de impact daarvan op de beleggingspraktijk analyseren. In de discussie zullen de morele en ethische overwegingen met betrekking tot greenwashing centraal staan. De waardevolle inzichten die voortkomen uit deze bijeenkomsten zullen aan het einde van het jaar worden gebundeld en gepresenteerd in een informatief white paper.

Greenwashing vanuit verschillende perspectieven

Op 7 juni vond de eerste bijeenkomst plaats op het Beursplein in Amsterdam, waarbij de aandacht lag op de onderdelen compliance en legal. Deze sessie bracht professionals op het gebied van risk, legal en compliance samen van verschillende DSI deelnemers.

Na een introductie en het vaststellen van de doelstellingen van de bijeenkomst, werd er open gediscussieerd over verschillende onderwerpen. Allereerst werd de huidige definitie van greenwashing kritisch onder de loep genomen. Wat houdt dit begrip precies in en hoe interpreteren de aanwezige organisaties dit thema? We reflecteerden op een artikel van ESMA dat op 1 juni werd gepubliceerd en dat de definitie van greenwashing aan de hand van diverse artikelen verkent.

Huidige regelgeving rondom Greenwashing

Daarna richtten we onze aandacht op de huidige regelgeving. Greenwashing wordt aangepakt via diverse Europese duurzame financieringsregelgeving. Samen bespraken we hoe organisaties omgaan met deze complexe set van regels. Hoe implementeren ze deze voorschriften en welke regelgeving heeft de grootste impact op hun organisaties?

Morele en ethische overwegingen met betrekking tot greenwashing kwamen ook uitgebreid aan bod. We onderzochten de verschillen in de ethische standpunten over ESG tussen beleggers en instellingen die beleggingsproducten aanbieden. Waarom bestaat er een verschil in inzicht en zou de financiële sector zelf concrete kaders moeten bepalen om duidelijkheid te scheppen en het vertrouwen te behouden?

Hoe creëer je bewustzijn binnen je organisatie over Greenwashing?

Het laatste onderdeel van de bijeenkomst richtte zich op het creëren van bewustzijn binnen organisaties over greenwashing. Hoe zorgen we ervoor dat dit onderwerp op de agenda staat in elke laag van de organisatie? De aanwezigen deelden waardevolle best practices, die we gedetailleerd zullen toelichten in de whitepaper die aan het einde van het jaar wordt gepubliceerd.

Na de zomer organiseren DSI en EY nog twee sessies over Greenwashing, maar dan bekeken vanuit een andere optiek, met marketing- communicatie specialisten en investment specialisten. De bevindingen van deze drie bijeenkomsten worden samengevoegd in een informatieve whitepaper, die via onze website zal worden gedeeld.

Voor meer informatie over deze inspirerende bijeenkomsten kunt u contact opnemen met Floris Mreijen (directeur) en/of Mark van der Lecq (lead legal).

Tags

#ethiek
#EY
#financiële sector
#greenwashing
#integriteit
#round table
#samenwerking