Mijn DSI

DSI en vermogensplanners FVP verkennen samenwerking

Deel deze pagina

Stichting DSI gaat op verzoek van de Federatie Vermogensplanners (FVP) onderzoeken of een nieuw, onafhankelijk DSI-register voor vermogensplanners kan worden gevormd. Hiertoe ondertekenden DSI en FVP op maandag 11 januari een intentieverklaring.

FVP en DSI willen verkennen of een brug geslagen kan worden tussen beleggingsadvies en financial planning, ofwel tussen beleggingsspecialist en de breder georiënteerde adviseur.

De FVP kent zelf een opleidings- en certificeringsprogramma Vermogensplanner dat stoelt op het DSI-niveau voor beleggingsadviseurs. DSI biedt als de zelfregulering-organisatie van de financiële sector een bredere en onafhankelijker positie. De DSI-systematiek biedt personeelsscreening, permanente educatie en tucht waar de FVP bij aan wil sluiten.

“We willen ons certificeringsprogramma een breder en onafhankelijker norm geven en tegelijkertijd de integriteit zwaarder borgen”, aldus voorzitter Dick Garritsen van de stichting FVP, dat toeziet op de certificering van de leden van de vereniging FVP. “Daarom benaderden wij DSI.”

“Wij zijn ingenomen met het onderzoeksverzoek. De financiële sector is aan het veranderen. Er komen meer goed uitgeruste generalisten. Dit onderzoek en de mogelijke oprichting van het register Vermogensplanner passen in die ontwikkeling”, stelt Jerry Brouwer, directeur DSI.

Beide partijen zijn ook benieuwd in hoeverre er kruisbestuiving zal zijn tussen beleggingsspecialisten en vermogensplanners, in het bijzonder of er een gemeenschappelijke visie zal ontstaan waar het vermogensopbouw betreft.

Bij een positieve uitkomst zal DSI de accreditatie voor de toetsing overnemen van de FVP. Het bestuur van de stichting FVP vormt een functiecommissie die inhoudelijk invulling geeft aan de opleidingseisen.

DSI en FVP hebben uitgesproken om – bij een positieve uitkomst van het onderzoek – de komende maanden de samenwerking verder uit te werken.

De vereniging FVP verwacht dat het ledental in 2016 naar 60 zal groeien. Stichting DSI telt 6.000 registraties verspreid over 13 verschillende registers in de financiële sector. Daarmee dekt DSI volgens de AFM tussen de 80 en 90 procent van de beleggingssector.

Tags

#certificering