Mijn DSI

‘Ik ben beter op de hoogte’

30/10/2018
Deel deze pagina

Jan de Koning, Portfolio Manager bij Robeco, slaagde onlangs als eerste deelnemer voor de (institutionele) deficiëntietoets van de Vrije Universiteit om aan te kunnen tonen dat hij ESMA-vakbekwaam is. De ESMA-Richtsnoeren die dit jaar van kracht werden vereisen dit. De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op het voldoen aan deze richtsnoeren. Jan is DSI-gecertificeerd. Een kort interview over zijn ervaringen.

Hoe beviel het examen van de deficiëntietoets?
Het was lastiger dan ik op voorhand dacht omdat de vragen zich vaak richten op – weliswaar belangrijke – details van de regelgeving. Het feit dat meerdere antwoorden mogelijk waren bij veel vragen was een andere uitdaging. Maar gelukkig was er positief nieuws direct na afloop van het examen!

Hoe belangrijk is het voor u om te weten dat u voldoet aan de Europese ESMA-Richtsnoeren voor vakbekwaamheid?
Erg belangrijk. Ik werk als portefeuille manager kwantitatieve aandelenstrategieën bij Robeco. Gegeven het succes van de strategieën beheren we vermogens voor grote institutionele klanten in de VS en Azië maar vanzelfsprekend ook  Europa. Het is daarom niet meer dan vanzelfsprekend om op de hoogte zijn van deze Europese richtlijnen.

Heeft u het idee dat u iets opgestoken heeft van de opleiding en het examen?
Ja, ik heb het idee dat ik nu op de hoogte ben van de meest actuele wet- en regelgeving in Europa. Door een examen te doen wordt je gedwongen je echt in de materie te verdiepen. Op het gebied van beleggingskosten en klantprofielen heb ik weinig nieuws geleerd. Veel informatie was al bekend uit de dagelijkse praktijk.

Tags

#AFM
#ESMA
#Robeco