Mijn DSI

‘Ik wil actueel blijven’

Deel deze pagina

Onlangs startten DSI en FVP het nieuwe DSI-register Vermogensplanner. Meteen meldde Julie van der Maas zich. Ze bleek aanstekelijk enthousiast. Daarom een kort interview met Julie. “Ik ben relatief nieuw, maar het is duidelijk dat de sector erg dynamisch is en nooit stil staat.”

Waarom registreerde jij je als DSI Vermogensplanner?
“Na de Havo ben ik gestart met de opleiding Vermogensplanner bij Dukers & Baelemans in samenwerking met Fontys Hogeschool. Dit was voor mij een leer-werk traject, zo wordt ik snel en goed opgeleid met als voordeel voor mijzelf een HBO+ erkende opleiding. Nu dat ik dit succesvol afgerond heb, is het voor mij belangrijk actueel te blijven. Met deze registratie borg ik dat.”

Je was al DSI-geregistreerd; wat biedt DSI Vermogensplanner voor jou als meerwaarde?
“Een onderdeel van de opleiding is: DSI Beleggingsadviseur, dit onderdeel werd als eerst behandeld en nadat ik deze had afgerond heb ik me meteen ingeschreven. Het tweede onderdeel is financiële Planning. Deze twee samen maakt je een vermogensplanner. Dit is precies wat wij elke dag met onze klanten doen in de praktijk, voor mij een logische beslissing dat ik me zou registreren in dit register.”

In welke zin biedt een DSI-registratie toegevoegde waarde voor jou in de dagelijkse praktijk?
“Het is een stuk erkenning naar mezelf en onze klanten toe dat ik erkend vaardig, kundig en integer ben. Het is ook  een belangrijk onderdeel van mijn loopbaan planning. De registratie zorgt ervoor dat je jezelf periodiek verplicht om je kennis en vaardigheden op peil te houden. Daarnaast ben je duidelijk naar cliënten toe. Wat kunnen ze van me verwachten? Hoe zorg ik ervoor dat ik op de hoogte ben? Daag ik mezelf uit om te blijven ontwikkelen?”

Hier en daar valt gemopper en kritiek waar te nemen op toezicht en (zelf-)regulering. Het zou allemaal te veel zijn en ook onnodig. Hoe zie jij de ontwikkelingen in de financiële sector waar het gaat om integriteit en deskundigheid?
“Ik ben nog relatief nieuw, maar het is erg duidelijk dat de sector erg dynamisch is en nooit stilstaat. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat er doorlopend aanpassingen en wetswijzigingen zijn waarvan je op de hoogte moet zijn. Daarnaast zit leren en studeren nog in mijn systeem, je stelt je erop in dat je er nooit klaar mee bent. Neemt niet weg dat ik vooral het onderdeel vaardigheden erg lastig en onrealistisch vond tijdens de examens. Jongeren hebben nu eenmaal nog weinig ervaring, hoe kan het toezicht en (zelf-) regulering een brug slaan naar jongeren die nieuw in het vak komen?”

“Daag ik mezelf uit om te blijven ontwikkelen?”

Welke veranderingen neem jij waar in de financiële sector?
“Zowel beleggingsadviseurs als financieel planners hebben uitdagende tijden. Wat mij is opgevallen als je de twee combineert je heel veel klantwaardering krijgt en meer kunt betekenen. Een beleggingsadviseur heeft veelal doorlopend contact met klanten, maar minder zicht op het ‘totaalplaatje’. De financieel planner heeft juist veel zicht op het totaalplaatje, maar nauwelijks doorlopende contactmomenten. De samenvoeging brengt het beste van beide tezamen met als voordeel voor de klant doorlopende inzichten in het lange termijnbeeld en vinger aan de pols op de beleggingen. Het is voor klanten eigenlijk heel logisch en efficiënter dat je daar één contactpersoon voor hebt.”

Je werkt al in de sector als vermogensplanner en je gaat beginnen aan een MBA. Heb je een bepaald doel voor ogen?
“Vermogensplanning is een specifieke vakopleiding. Met mijn MBA wil ik meer verbreding. Ik werk binnen een klein familiebedrijf waar we graag goed en efficiënt georganiseerd zijn. De MBA die ik uitgekozen heb is erg praktijk gericht. We hebben een aantal grote projecten voor de komende jaren op de rol staan die veel te maken hebben met IT, wetgeving en marketing.  Op deze manier kan ik IVV daar nog beter mee van dienst zijn en tegelijkertijd werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Tags

#DSI
#vermogensplanner