Mijn DSI

‘Meer regelgeving leidt tot barrières voor toetreding sector’

Deel deze pagina

Meer regels kan leiden tot barrières voor nieuwe spelers die de financiële sector willen betreden. Daarom moet er meer de nadruk worden gelegd op handhaving van bestaande regels. Dat zei Steven Maijoor, voorzitter van de European Securities & Markets Authority (ESMA) tijdens DSI’s tweede Rudolf de Korte-lezing.

Maijoor reageerde daarmee op een betoog van Robin Fransman, chef financiële sector van De Argumentenfabriek, in een goed gevulde Vondelkerk in Amsterdam.

Fransman poneerde dat meer regels ertoe kunnen leiden dat innovatie beperkt wordt en dat de kosten om te voldoen aan de regelgeving het kleinere spelers lastig kunnen maken de markt te betreden.

“Het valt niet te ontkennen dat meer regelgeving leidt tot meer barrières voor de financiële sector”, zei Maijoor. “We moeten kritisch zijn op de regels die we opstellen met het oog op toetreding tot de sector.”

Maar er kan meer gedaan worden dan alleen kijken naar minder nieuwe regels en meer optimale regelgeving zoals Fransman suggereerde, aldus Maijoor. Zo kunnen volgens hem ook de naleving en de handhaving op bestaande regels verbeterd worden. Voor het laatste zijn de nationale toezichthouders verantwoordelijk; de ESMA stelt in overleg met de toezichthouders en sectorvertegenwoordigers slechts richtsnoeren op, ook al hebben die een verplichtend karakter.

ESMA-richtsnoeren
De implementatie van de ESMA-richtsnoeren — regelgeving over kennis en vakbekwaamheid voor beleggingsadviseurs — verloopt volgens schema, stelde Maijoor. De nationale toezichthouders zijn verantwoordelijk voor de invoering en inbedding in de respectieve EU-lidstaten. Die toezichthouders kunnen de invulling en toetsing toewijzen aan andere actoren. Maijoor memoreerde dat die taak in Nederland bij DSI belegd wordt.

Maijoor loofde de samenwerking tussen zijn organisatie, overheden en actoren uit de financiële sector, zoals Europa-brede brancheverenigingen. Wel riep hij beleggers op tot het vormen van een Europese belangenvereniging opdat die ook kan aanschuiven bij de overleggen.

‘Geen goldplating’
“DSI zal niet aan goldplating doen” waar het op de nieuwe ESMA-regelgeving aankomt. Dat zei DSI-voorzitter Dirk Schoenmaker in reactie op Maijoor’s woorden. Volgens Schoenmaker zal DSI de ESMA-richtsnoeren en daarbij behorende normen overnemen. “We gooien er dus geen eigen sausje overheen. We nemen de ESMA-richtsnoeren over.”

Succes
De tweede Rudolf de Korte-lezing was een succes. “We zijn blij met de hoge opkomst”, stelde DSI-directeur Jerry Brouwer. “Er zaten dit keer relatief veel mensen uit de beleggingssector in de zaal en dat was ook wel te verwachten, gezien de spreker. De implementatie van de ESMA-richtsnoeren is momenteel een belangrijk onderwerp van gesprek op de werkvloeren.”

Tags

#DSI
#ESMA
#rudolfdekortelezing