Mijn DSI

Nieuwjaarsboodschap Dirk Schoenmaker: “De opdracht voor 2016: laat zien dat zelfregulering werkt”

Deel deze pagina

2016 wordt wat DSI betreft het jaar dat financiële instellingen de luiken open gooien, de angst voor reputatieschade opzij zetten en aan iedereen laten zien dat er hard gewerkt wordt een schone sector. Wie dat wil moet zelf de vuile was buiten durven hangen. Zo kan iedereen zien dat properheid serieus genomen wordt en wordt nieuwe regelgeving voorkomen, stelt DSI-voorzitter Dirk Schoenmaker.

De wereld verandert. En dus ook de financiële sector. Informatie verplaatst zich steeds sneller. Nieuwe vormen van betalen – zie Bitcoin – kondigen zichzelf aan en verspreiden zich snel. Neem de stad Palo Alto in de Amerikaanse staat Texas. Daar staan Bitcoin-geldautomaten naast gewone pinautomaten. Banken reageren, zetten de deuren open en passen zich aan.

Sparen is uit vanwege de lage rente, dus zoeken mensen naar andere vormen om toch enige winstmarges te vinden. Execution only beleggingsdiensten in de vorm van apps, waarmee je bijvoorbeeld spelenderwijs kunt leren beleggen, springen als paddenstoelen uit de grond. De beleggingssector reageert, zet de deuren open en past zich aan.

Financiële instellingen worden uitgedaagd door vele nieuwe spelers die zaken anders aanpakken. Maar de sector wordt ook uitgedaagd door de hoge verwachtingen van zij die afhankelijk zijn van de sector. Zij moet zich dus aanpassen.

De crisis van 2008/2009 schokte de wereld en zette aan tot een tsunami aan regels. De reactie was enerzijds logisch en op sommige terreinen ook gewoon nodig. Wie kennis neemt van wat bepaalde spelers in de financiële sector hebben uitgehaald, kan weinig anders dan concluderen dat zij dingen hebben gedaan die het daglicht niet kunnen velen.

Anderzijds was de reactie minder logisch. De financiële sector is momenteel één van de meest gereguleerde beroepsgebieden. Natuurlijk, in de sector wordt gewerkt met het geld van anderen, dus dat maakt mensen wantrouwig.

Het woord ‘regelgeving’ geeft het al aan: er is een instantie of een persoon, en die geeft eenzijdig regels. ‘Zelfregulering’ wijst op het tegenovergestelde: een instantie of persoon legt zichzelf regels op. Dat laatste werkt alleen als men laat zien dat men zich ook echt aan die regels houdt en verkeerd gedrag zichtbaar wordt bestraft.

Het probleem is dat ieder nieuw incident aanleiding blijkt voor regelgevers om nieuwe regels te verzinnen en op te leggen. Dit kan hen niet verweten worden; de burger roept erom, of het nu in de beloningssfeer of het strafrecht is.

Om dit alles is het zo ongelooflijk belangrijk dat verkeerd gedrag door de sector zelf bestraft en gecorrigeerd wordt. Pro-actief en open laten zien dat fout gedrag niet getolereerd wordt, door wie dan ook binnen een organisatie, moet binnen en buiten de bestuurskamer tussen de oren komen.

Ons tuchtrecht biedt meer en andere mogelijkheden dan het strafrecht. Gebruik het; het is in uw eigen belang. Wilt u advies hierover of het gesprek met ons aan gaan, dan staan wij u natuurlijk graag ter beschikking.

Als voorzitter van DSI wens ik u een prachtig 2016.

Dirk Schoenmaker

Tags

#certificering
#screening
#tucht