De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Stichting DSI hebben het convenant over vakbekwaamheid verlengd. Dit convenant, dat sinds 2018 van kracht is, richt zich op medewerkers die adviseren of informeren over beleggen. Het betreft een stilzwijgende verlenging van twee jaar, zonder aanpassingen aan de inhoud.
“De verlenging van dit convenant onderstreept het belang van vakbekwaamheid in de beleggingssector,” aldus Floris Mreijen, directeur-bestuurder van Stichting DSI. “Het bevestigt onze gezamenlijke inzet om de kwaliteit van dienstverlening in de sector te waarborgen. Door je aan te sluiten bij DSI word je als organisatie ontzorgd”
Het convenant sluit aan bij de eisen van MiFID II en de richtsnoeren van de Europese toezichthouder ESMA. Deze eisen stellen dat relevante personen – medewerkers die informeren of adviseren over beleggingen – aantoonbaar en permanent vakbekwaam moeten zijn. De AFM beschouwt vakbekwaam personeel als essentieel voor zorgvuldige klantbehandeling en hoogwaardige dienstverlening in de beleggingssector.
“Wij zijn zeer tevreden met de continuering van dit convenant,” vervolgt Mreijen. “De DSI-certificeringen zijn een initiatief van de sector zelf om vertrouwen te vergroten. De erkenning door de AFM bevestigt de kwaliteit en toegevoegde waarde van een DSI-registratie.”
De AFM en DSI hebben in het convenant vastgelegd dat alleen personen die voldoen aan de ESMA-richtsnoeren worden toegelaten tot één van de DSI ESMA-registers. Na toelating geldt de verplichting om de kennis actueel te houden. Hiervoor biedt DSI het programma ‘Permanent Vakbekwaam’ aan, dat gebaseerd is op jaarlijks geactualiseerde leerdoelen. Opleiders ontwikkelen hun PV-programma’s op basis van deze doelen, zodat gecertificeerden continu aan de gestelde eisen blijven voldoen.
De AFM erkent dat professionals die zijn opgenomen in de DSI ESMA-registers voldoen aan de eisen van vakbekwaamheid. Momenteel zijn ongeveer 4.100 professionals gecertificeerd in een van de zeven ESMA-registers van DSI.
Een DSI-registratie toont voor een financiële onderneming aan dat hun medewerkers vakbekwaam zijn. De ESMA-richtsnoeren omvatten daarnaast echter ook bredere organisatorische eisen voor organisaties waar ze aan moeten voldoen. Zo moeten ondernemingen interne gedragsregels en procedures opstellen, implementeren en erop toezien dat medewerkers deze naleven.
Een DSI-registratie is niet verplicht. Ondernemingen die niet voor een registratie bij DSI gaan, kunnen per medewerker direct aan de AFM aantonen dat zij voldoen aan de eisen van vakbekwaamheid. Door het convenant tussen DSI en AFM blijft naleving van de ESMA-richtsnoeren echter wel eenvoudiger voor ondernemingen in de sector. Het merendeel van de organisaties die vallen onder de richtsnoeren van ESMA zijn aangesloten bij DSI.