DSI 2.0: overzichtelijker, handiger en toegespitst op uw organisatie

De financiële sector verandert en DSI verandert mee. Vanaf 3 januari heeft DSI een nieuwe registerstructuur vanwege de komst van de verplichte ESMA-Richtsnoeren. Ook voor de andere DSI registers verandert er het één en ander. De veranderingen makende DSI-registers overzichtelijker, eenvoudiger en houden meer rekening met hoe de functies in organisaties in de sector zijn georganiseerd. Hiermee is ons nieuwe registerbouwwerk toekomstbestendig.

Wat verandert er voor u?

De nieuwe ESMA-certificeringen  haken aan bij de ESMA-Richtsnoeren.  Deze hebben bijvoorbeeld de naam DSI Adviseur Beleggen Standaard of DSI Informatieverstrekker. Dit is omdat de ESMA-Richtsnoeren een duidelijk onderscheid vereisen tussen professionals die adviseren en informeren.

Wie zich certificeert voor deze registers voldoet aan de ESMA-normen. Daarnaast blijft een aantal oorspronkelijke DSI-registers bestaan voor professionals zonder klantcontact en die daarmee niet onder de ESMA-vereisten vallen. Dit geldt bijvoorbeeld voor certificeringen voor de DSI Compliance Professional of DSI Treasury Handelaar.

Ook veranderen de volgende zaken:

  • DSI-geregistreerden in onze Wft-registers gaan over naar het  Register Integriteit, met vermelding in het  openbaar register van DSI. Gecertificeerden die het betreft worden door ons persoonlijk geïnformeerd
  • De senior-registers worden opgeheven; in plaats daarvan kunnen gecertificeerden per 2018 de functietitel hanteren die zij ook voeren in de eigen organisatie en op deze wijze ook hun senioriteit uitdragen
  • Op verzoek van de sector wordt er binnen het Retail-domein een onderscheid gemaakt tussen Adviseur Beleggen Standaard en Adviseur Beleggen Maatwerk
  • Op verzoek van de sector is een onderscheid gemaakt tussen Retail en Institutioneel

Overzichtelijk: kandidaat-gecertificeerden en gecertificeerden

DSI vergelijkt de vakbekwaamheid van huidige geregistreerde adviseurs met klantcontact met de ESMA-eindtermen. Komt dit  overeen, dan worden zij  per 2018 DSI-gecertificeerd in het betreffende ESMA-register. Wie volledig voldoet aan de eisen op het gebied van kennis, vaardigheden en integriteit, is meteen zichtbaar in het openbaar register van DSI.  

Wie na de vergelijking nog niet helemaal voldoet, is kandidaat-gecertificeerde. Kandidaat-gecertificeerden worden nog niet getoond in ons openbaar register. Bent u kandidaat-gecertificeerd en wilt u graag voldoen aan de ESMA-normen, dan kunt u een actieve registratie nemen door een DSI-examen succesvol af te leggen. 

Bent u nog niet DSI-gecertificeerd en wilt u zich registreren? Klik hier.
Heeft u een certificering maar bent u kandidaat-gecertificeerde of heeft u een passieve registratie? Informatie over het wijzigen van uw certificering vindt u hier

Werkgever?
Als deelnemende instelling van DSI kunt u straks via de vernieuwde DSI werkgeversportal gemakkelijk zien wie al voldoet aan de nieuwe eisen en wie nog actie moet ondernemen. Ook ziet u direct wie volgens de ESMA-norm onder supervisie moet werken, en kunt u dit gemakkelijk bijhouden.

Gecertificeerde?
In MijnDSI.nl kunt u straks zien wat uw status is, voor welk register u gecertificeerd bent en welke rol u vervult in uw organisatie. De rol die u vervult of de functietitel die u heeft is dezelfde als die u voert in uw organisatie.

In het onderstaande schema is in één oogopslag te zien wie naar welk register verhuist.

Plaatsing is gebaseerd op de informatie zoals bij DSI bekend en onder het voorbehoud dat de geregistreerde voldoet aan de ESMA-criteria.

Het schema:

 
Als gecertificeerde hoeft u voorlopig niets te doen. Wij informeren u over naar welk register u overgaat en welke onderdelen u eventueel nog moet behalen.

Zie hieronder een grafische weergave van de nieuwe DSI registerstructuur (opklikken voor groot).

Vragen?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons bureau Certificering, tijdens kantooruren bereikbaar op 020-620 12 74 (menu-optie 2) of via esmarichtsnoeren@dsi.nl.

DSI. Voor een integere en deskundige financiële sector.