Medeoprichter en directeur Fair Capital Partners
Bij de oprichting van DSI was Jan Willem Nieuwenhuys één van de eerst gecertificeerde in het DSI Openbaar Register. 22 jaar later onderneemt hij nog steeds met veel passie en bevlogenheid in de beleggingssector. “Ik geloof in een instituut als DSI, maar het mag van mij veel krachtiger.” Een bevlogen vermogensbeheerder over vakbekwaamheid, duurzaamheid en integriteit van de beleggingssector.
Nieuwenhuys kan gezien worden als pionier in zijn vak. “Mijn drijfveren rondom duurzaamheid zijn missie gedreven”, zoals hij dat zelf omschrijft. “Het instrument om die missie te realiseren is beleggen.” Als mede oprichter en directeur Fair Capital Partners spreekt hij een steeds groter wordende groep van beleggers aan die zijn vakkennis en ervaring zoeken in het beleggen in duurzame fondsen. Het hebben van vakkennis is voor Nieuwenhuys de kern van het goed uitoefenen van het vak. “Een voorwaarde om te mogen werken in de financiële sector is vakbekwaamheid, de manier waar op je werkt is voor mij integriteit.”
Opgeleid in de VS, heeft Nieuwenhuys alle certificaten moeten behalen om actief te mogen zijn in de financiële sector aldaar. Hij verbaast zich dan ook over het feit dat een adviseur in Nederland zonder lid te zijn van DSI actief kan zijn in de financiële sector. “DSI is voor mij op dit moment een goed instituut” geeft Nieuwenhuys eerlijk aan, “maar met helaas weinig tanden. Ik geloof in een instituut als DSI, maar het mag van mij wel krachtiger.”
“Spreek met de overheid af dat DSI een minimale eis is om in de beleggingssector actief te mogen zijn. Dan maak je DSI krachtiger in de sector en stimuleer je de vakbekwaamheid en het vertrouwen in een sector”, stelt Nieuwenhuys. “Een bijkomend voordeel is dat als je een voortdurende toetsing op vakbekwaamheid hebt, het erg moeilijk wordt om niet integer te zijn.”
Vandaag de dag wordt er van iedere adviseur in de beleggingssector vakkennis gevraagd over duurzaam beleggen. Doordat centrale normering over het niveau van deze kennis ontbreekt, bestaat er veel onduidelijkheid over de interpretatie rondom duurzaamheid. Hoe dien je je klant hierover te adviseren? Nieuwenhuys meent dat hier voor DSI een belangrijke kans ligt om hierop in te spelen. Door met de sector een norm te stellen op het gebied van duurzaamheid, kan misbruik (zogenaamde Greenwashing) worden voorkomen. Dit is belangrijk om het vertrouwen van klanten hoog te houden. “Als jij als ondernemer pretendeert duurzaam te zijn, in welke mate ben je dat dan en waar toets je dat op?”.
Naast vakbekwaamheid is integriteit een belangrijk begrip voor Nieuwenhuys. “Een integere beleggingssector bij een integer beloningssysteem. Als je een groot talent hebt, dan mag je ruim verdienen voor de kunst van de uitoefening van dat talent. Maar als je dat goed doet, krijg je daarvoor in bijna geen enkel vak een bonus. Dat wordt echter wel normaal gevonden in de financiële sector.” Met het aanpakken van het beloningsbeleid los je volgens Nieuwenhuys veel van de integriteitsproblemen in de sector op. Graag zou hij daarover in gesprek gaan met zijn collega’s in de sector om een ander verdienmodel te onderzoeken.
Het maakt dat de sector met elkaar in de gesprek moet blijven. En dat is de kracht en uitdaging van DSI. De markt is en blijft in ontwikkeling. Door van DSI een verplichte norm te maken en de jaarlijkse educatie aan te vullen met fysieke kennis uitwisseling tussen professionals, kunnen we gezamenlijk een sector creëren dat het vertrouwen bewaakt voor onze klant. “Een professional uit de beleggingssector heeft een grote verantwoordelijkheid. Deze krijgt het vertrouwen van de klant om het vermogen te beheren. Dan dient deze professional over gedegen vakkennis te beschikken. En daar versta ik ook onder actuele kennis van duurzame ontwikkelingen.
Theo Nijman Onderzoeksdirecteur Netspar
Caja de Groot Chief Operational Officer Auréus Group
Floris Mreijen (vanaf 1 april 2022 algemeen directeur van DSI) in gesprek met George Möller (de oprichter van DSI) Stichting DSI