Mijn DSI

Nieuwe eisen compliancefunctie

in de financiële sector

 

Wat speelt er?

De Europese toezichthouder ESMA heeft gedetailleerdere en nieuwe verplichtingen uitgegeven voor de compliancefunctie. Er wordt voorgeschreven dat compliance medewerkers over de nodige vaardigheden, kennis en ervaring moeten beschikken. Deze nieuwe verplichtingen gelden onder andere voor beleggingsondernemingen en banken die beleggingsdiensten verlenen. Naar verwachting gaan deze richtsnoeren in het tweede kwartaal van 2021 in.  Een belangrijk hulpmiddel voor het aantonen van de juiste kennis en ervaring van de compliance professionals, is een registratie als Compliance Professional bij stichting DSI.

Wat houdt het een registratie als Compliance Professional bij DSI in?

Als een werkgever is aangesloten bij DSI kan een compliance professional werkzaam bij deze werkgever zich certificeren bij DSI als Compliance Professional. De compliance professional wordt gescreend en getoetst op integriteit, kennis en vaardigheden. Lees hier meer over het register Compliance Professional.

Hoe kan een werkgever zich aansluiten bij DSI?

Een werkgever uit de financiële sector kan zich aansluiten bij DSI. Wilt u hier meer over weten? Klik hier.

Hoe vraagt een Compliance Professional een certificering aan bij DSI?

Wilt u zich na overleg met uw werkgever bij DSI certificeren als Compliance Professional? Dat kan. Hier leest u meer over de kennis en vaardigheden die benodigd zijn. Via deze link kunt u zich aanmelden.

Wat staat er in het ESMA rapport?

De voorzitter van de DSI Adviescommissie, Henri Ruijgrok, heeft hier een artikel over geschreven. Lees hier het artikel. 

Wat staat er in het Rapport van de AFM?

Op 14 december 2020 publiceerde de AFM het rapport ‘Handvatten voor het verbeteren van de compliancefunctie’. Een van de onderwerpen waar de AFM in dit onderzoek op heeft getoetst, is het beschikbaar hebben van adequate mensen. Het voldoen aan ESMA Guideline 6 over de vaardigheden, kennis, ervaring en autoriteit van de compliancefunctie, kan hieraan bijdragen. In 2021 zal de AFM bij banken de compliancefunctie onderzoeken.

Vragen DSI Certificering?

Heeft u nog vragen over de DSI Certificering vereisten? Onze medewerkers staan u graag te woord:

  • Bent u werkgever? U kunt contact opnemen met DSI relatiebeheer Nana Asante. Nana is per e-mail te bereiken via n.asante@dsi.nl. Ook is zij telefonisch te bereiken op nummer 020-530 98 68.
  • Bent u Compliance Professional? U kunt contact opnemen met Team Certificering van DSI. Team certificering is per e-mail te bereiken via certificering@dsi.nl. Ook zijn zij telefonisch te bereiken op nummer 020-620 12 74 (menu option 2).