Mijn DSI

Effectenhandelaar

DSI Register

Het register DSI Effectenhandelaar bestaat uit professionals die voor rekening en risico van financiële organisaties orders uitvoeren van opties, koersen, aandelen en futures. De inhoud van deze financiële producten is gecompliceerd. Door de continue vernieuwingen en veranderingen in de effectenhandel en op de financiële markten wordt deze complexiteit nog eens extra verstrekt.

Als effectenhandelaar moet men daarom voldoen aan vakbekwaamheidseisen om te zorgen dat hij of zij beschikt over de juiste vakkennis en vaardigheden. Een registratie in het register DSI Effectenhandelaar toont aan dat de effectenhandelaar (broker) voldoet aan de strenge eisen die worden gesteld door sector.

Hoe meld je je aan voor deze certificering?

Voor toelating en behoud van deze certificering gelden diverse eisen, variërend van toelatingseisen tot verplichte deelname aan een Permanent Vakbekwaam programma. Hieronder een overzicht van de eisen.

Een certificering begint altijd met een registratie bij DSI. Dit doe je via MijnDSI. Dit kan al voordat je voldoet aan alle vereisten. We registreren je dan als kandidaat-gecertificeerd. Zodra je volledig voldoet aan alle vereisten, zetten wij jouw registratie om naar gecertificeerd. Bekijk hier stap-voor-stap het aanvraagproces voor een certificering bij DSI.

Toelatingseisen

 • Algemene toelatingseisen
  • De werkgever of opdrachtgever is deelnemer van DSI;
  • De kandidaat moet een registratiescreening doorlopen;
  • De kandidaat zal de DSI-gedragscode moeten onderschrijven en nakomen;
  • De kandidaat zal zijn kennis van wet- en regelgeving op peil moeten houden;
  • Bij DSI gecertificeerde beleggingsprofessionals doorlopen vanaf 2020 jaarlijks een programma om hun vakbekwaamheid up-to-date te houden: het Permanent vakbekwaam programma. Voor meer informatie, klik hier.
 • Integriteit

  Voor toegang tot de financiële sector en DSI-registratie is ethisch gedrag van cruciaal belang. Als gecertificeerde dien je de DSI Integriteitsmodule met succes af te ronden. Deze module bestaat uit twee delen, waarvoor je je kunt inschrijven via het Nederlands Compliance Instituut:

  Indien je in het bezit bent van een CFA Level 1- of VBA-diploma, ben je vrijgesteld van de Workshop. In dat geval hoef je alleen de E-learning module te volgen. Voor meer informatie en inschrijving, klik hier.

 • Kennis

  Als je je wilt certificeren voor het register DSI Effectenhandelaar, dien je één van de volgende opleidingen te hebben voltooid:

  • NIBE–SVV: examen DSI Effectenhandelaar, voor de optionele voorbereidende opleiding klik hier.
  • Academische opleiding econometrie.
 • Ervaring

  De gecertificeerde heeft in de afgelopen vijf jaren gedurende twaalf maanden (op fulltime basis) een substantieel deel van zijn/haar tijd besteed aan werkzaamheden gerelateerd aan het register, hetzij in de huidige functie, hetzij in voorgaande functies.

 • Tarief certificering

  De tarieven van een DSI Certificering vind je hier.

Register Effectenhandelaar

Voor professionals die voor financiële organisaties orders uitvoeren van opties, koersen, aandelen en futures

Wat houdt het DSI register Effectenhandelaar in?

Meer informatie

Welke professionals staan er in het register?

Meer informatie

Wat houdt het Permanent Vakbekwaam programma in?

Meer informatie

Wat houdt het register in?

Een registratie in het register DSI Effectenhandelaar betekent dat de professional over een gedegen kennis en vaardigheden beschikt voor de aan- en/of de verkoop van opties, koersen, aandelen en futures. Deze financiële producten worden samen effecten genoemd. Men probeert deze effecten tegen een zo laag mogelijke koers te kopen en tegen een hogere koers te verkopen. Bij deze verkoop is men gehouden aan een strikt reglement. Dit reglement dient als doel om o.a. de belegger te beschermen en de sector te stimuleren om integer, transparant en efficiënt te werken.

Geregistreerden kunnen twee verschillende statussen hebben: gecertificeerd of kandidaat-gecertificeerd. Beiden voldoen aan de gedragscode die door DSI is opgezet. Het verschil zit hem in het onderdeel opleiding of werkervaring. Zolang men (nog) niet aan deze onderdelen voldoet, is men kandidaat-gecertificeerd.

Gecertificeerde professionals in het register DSI Effectenhandelaar hebben met succes een e-learning en workshop integriteit afgelegd en een kennis- en vaardigheidsexamen afgerond. Ze hebben de afgelopen vijf jaren gedurende twaalf maanden (op fulltime basis) een substantieel deel van hun tijd besteed aan werkzaamheden gerelateerd aan het register en doorlopen jaarlijks het Permanent Vakbekwaam programma van DSI.

Wie staan er in het register?

In het register DSI Effectenhandelaar staan bijvoorbeeld brokers die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening zoals bij een beleggingsmaatschappij, bank of verzekeraar. De professionals geven advies voor rekening en risico van financiële organisaties over de aan- en verkoop van effecten.

Over welke kennis beschikt een geregistreerde?

De kennis waarover een geregistreerde in het register DSI Effectenhandelaar dient te beschikken, is bepaald door de DSI adviescommissies en DSI Accreditatiecommissie. Een professional in het register DSI Effectenhandelaar beschikt over vakkennis op het gebied van de volgende onderwerpen:

 • Producten (financiële instrumenten) en hun karakteristieken die op de markt van effecten, opties en futures worden verhandeld;
 • Basisprincipes van ‘fundamentele analyse’ en ‘technische analyse’;
 • Marktorganisatie, de organisatie van handel en kanalen waarlangs transacties tot stand komen;
 • Verwerking van transacties (geadministreerd, gegarandeerd en afgewikkeld);
 • Macro-economische variabelen die van invloed zijn op de handel in effecten, opties en futures;
 • Internationale en financiële marktkennis inclusief de relevante marktpartijen
 • Kennis van de dekkingsinstrumenten;
 • Handelingen die bij wet of gedragscode verboden zijn en waarom;
 • De handelsregels van de beurs

Permanent Vakbekwaam

Jouw DSI certificering up-to-date houden

Als DSI (kandidaat) gecertificeerde van het register Effectenhandelaar ben je verplicht jaarlijks het Permanent Vakbekwaam programma (PV) succesvol te doorlopen. Hiervoor heb je de keuze uit verschillende geaccrediteerde opleidingsinstituten:

Opleidingsinstituten permanent vakbekwaam

Door het jaarlijks succesvol doorlopen van het DSI PV-programma, voldoe je aan alle eisen die gesteld worden door de wet. Meer informatie over dit programma lees je hier.

Belangrijk: Je bent vrij in je keuze voor een aanbieder. Informeer vooraf bij je werkgever of er een collectieve afspraak is gemaakt met een van de opleiders.

Meer informatie

Heb je vragen over het register Effectenhandelaar en kun je deze antwoorden niet terugvinden op onze FAQ pagina, neem dan contact op met één van de DSI Customer Care Officers. Wij helpen je graag verder! Je kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier of 020-6201274.