Mijn DSI

Permanent Vakbekwaam

Up-to-date over de laatste wet en regelgevingen

Met het DSI Permanent Vakbekwaam programma houd je als professional jouw kennis en vaardigheden bij en blijf je op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving. Elke DSI-gecertificeerde is verplicht om jaarlijks een door DSI erkend Permanent Vakbekwaam-programma te volgen, met uitzondering van de professionals geregistreerd in het DSI Register Integriteit. Met een succesvolle afronding van het programma voldoe je aan alle vereisten als gecertificeerde professional.

FAQ PV-programma

Direct naar de FAQ pagina

Opleiders PV-programma

Direct naar de opleiders

Start met het volgen van PV 2024

Het Permanent Vakbekwaam-programma (PV) is in nauwe samenwerking met de sector en de toezichthouder ontwikkeld. Het is cruciaal om up-to-date te blijven met de vele nieuwe ontwikkelingen en wetswijzigingen die relevant zijn voor jouw vakgebied. Klanten verwachten terecht dat gecertificeerde professionals goed op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen. Bovendien stelt de wetgever eisen aan medewerkers die klantcontact hebben. Naast dit alles is het ook een vereiste dat gecertificeerde vakmensen hun kennis voortdurend bijwerken.

Kies een PV-programma dat overeenkomt met je registratie

Het is belangrijk om te weten in welk register je gecertificeerd bent, omdat dit bepaalt welke variant van het PV-programma je moet volgen. Als je bijvoorbeeld in het register Adviseren Beleggen Standaard Retail bent geregistreerd, moet je het PV-programma Adviseren Beleggen Standaard Retail volgen en niet het programma voor Informeren Beleggen Retail. Controleer daarom altijd bij DSI of je het juiste PV-programma volgt.

Let op! Heb je meerdere DSI registraties? Voor iedere registratie dien je een apart PV-programma te volgen. Voor het register integriteit hoef je geen PV-programma te doorlopen.

Opleiders PV-programma

DSI biedt zelf geen opleidingen aan, maar laat dit uitvoeren voor externe opleiders. Deze opleiders worden door DSI geaccrediteerd en bieden actuele en relevante programma’s aan. Er zijn meerdere geaccrediteerde opleiders die PV-programma’s aanbieden. Je kunt hier een actueel overzicht van opleidingsinstanties raadplegen.

De onderwerpen die in de PV-programma’s van de opleiders aan bod moeten komen, zijn jaarlijks door de adviescommissies van DSI vastgesteld. Deze onderwerpen zijn opgenomen in de thema-overzichten (leerdoelen) voor het jaar 2024.

Raadpleeg eerst je werkgever voordat je een opleider kiest.

Voordat je een opleider kiest, is het verstandig om bij je werkgever te vragen of er een specifieke opleider is gekozen. Een aantal werkgevers hebben namelijk afspraken met opleiders. Als je werkgever geen specifieke opleider heeft gekozen, kun je zelf een opleider selecteren en je aanmelden. Houd er rekening mee dat de prijs van het programma per aanbieder kan verschillen. Zorg ervoor dat het gekozen programma aansluit bij het register waarvoor je gecertificeerd bent.

Het volgen van het PV-programma is verplicht

Het PV-programma wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld in verband met de actualiteiten en gewijzigde wet- en regelgeving die van toepassing zijn in dat specifieke jaar. Het is daarom verplicht om dit jaarlijks terugkerende programma ook binnen dat jaar af te ronden, met uitzondering van de professionals geregistreerd in het DSI Register Integriteit. Elk jaar begint op 1 januari een nieuwe PV-periode, en professionals die het programma niet met succes hebben afgerond, verliezen hun gecertificeerde status.

Permanent Vakbekwaam 2023

Wanneer dien je PV 2023 afgerond te hebben?

Als voor 1 januari 2023 bent ingeschreven bij DSI, betekent dit dat je verplicht PV 2023 dient te volgen. Wij verwachten dat je PV 2023 voor 1 januari 2024 succesvol hebt afgerond, zodat je per 1 januari 2024 kunt starten met het PV 2024 programma. Lees hier meer over PV 2023 voor extra informatie.

Ben je geslaagd voor het PV 2023?

Van harte gefeliciteerd met het succesvol behalen van PV 2023! Je hoeft op dit moment geen verdere actie te ondernemen. In januari 2024 ontvangen we van alle opleiders een lijst met geslaagde kandidaten. Op dat moment zullen we jouw resultaat verwerken en opnemen in het Openbaar Register. Let op: Als je bent geslaagd, hoef je jouw resultaat of diploma niet naar DSI te sturen.

Uitzonderingen voor afronding PV

Voor (kandidaat-)gecertificeerden die zich na 1 januari bij DSI hebben geregistreerd, is het nog niet verplicht om het PV-programma in het registratiejaar zelf succesvol af te ronden. Deze verplichting geldt voor hen pas een jaar later. Tenzij je eerder al een DSI-registratie hebt gehad.

Als je je registratie vóór 1 juli wijzigt, dien je het programma te volgen dat bij het nieuwe register hoort. Als je de registratie na 1 juli wijzigt, kun je het oorspronkelijke programma afronden. Als je van ‘informeren’ naar ‘adviseren’ of vice versa wijzigt, kun je ook het oorspronkelijke programma volgens de eerder genoemde regels afronden.

Gevolgen van het niet op tijd afronden van het Permanent Vakbekwaam programma.

Het jaarlijks voltooien van het Permanent Vakbekwaam programma is verplicht voor DSI-gecertificeerden, met uitzondering van de professionals geregistreerd in het DSI Register Integriteit. Niet tijdig afronden kan directe gevolgen hebben voor je mogelijkheid om zelfstandig te werken, aangezien je dan niet meer voldoet aan de wettelijke eisen van de ESMA-richtsnoeren.

Contact informatie

Heb je vragen over de inhoud van een PV-programma of weet je niet welk programma je moet volgen? Neem dan contact op met één van onze Customer Care Officers via 020 620 12 74 of via het contactformulier