Mijn DSI

25 jaar DSI

Overzicht van de hoogtepunten over de afgelopen jaren

In 2024 bestaat DSI 25 jaar. Sinds onze oprichting in 1999 zetten we ons in voor een betrouwbare financiële sector, samen met geweldige partners, professionals en vrijwilligers. Ontdek de hoogtepunten van onze reis door de jaren heen met een tijdlijn vol video’s, foto’s en inspirerende verhalen van betrokkenen. Kijk mee naar het verleden, het heden en de toekomst van DSI in de financiële wereld.

1
15 april 1999

George Möller – Initiatiefnemer DSI

Op 15 april 1999 wordt DSI opgericht. Eén van de initiatiefnemers is George Möller, voormalig president-directeur van de AEX. In deze video licht hij de oprichting van DSI nader toe.

2
2000

Introductie eerste DSI Registers

In 2000 introduceert DSI de registers Effectenhandelaar, Beleggingsadviseur, Vermogensbeheerder en Beleggingsanalist, een belangrijke stap ter bevordering van integriteit en vakbekwaamheid binnen de financiële sector.

3

Margherita Noto – Compliance Manager Triple Jump

Sinds 2000 certificeert DSI professionals uit de financiële sector, die daarmee integriteit, expertise en vakbekwaamheid aantonen. Margherita Noto, Compliance manager bij Triple Jump en DSI-gecertificeerd, deelt waarom dit waardevol is en hoe de integriteit van de sector bevordert.

4
2001

DSI in de media

De start van DSI kreeg brede media-aandacht. Binnen korte tijd werd het een norm in de branche, met 400 deelnemende instellingen en 7000 geaccrediteerde effectenspecialisten. Bekijk de nieuwsartikelen hier.

5

Maurice Wiersma – Van Lanschot Kempen

DSI, opgericht in 1999 door zeven brancheorganisaties, streeft naar verbetering van de kwaliteit en reputatie van de financiële sector. Maurice Wiersma van Van Lanschot Kempen deelt waarom deze stap cruciaal was toentertijd en hoe DSI waarde toevoegt aan Van Lanschot Kempen, een DSI deelnemer sinds 1999.

6

Rein Pijpers – voorzitter DSI Tuchtrecht

Ontdek het belang van het DSI Tuchtrecht voor de financiële sector en hoe dit belang zich de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld, in een video met Rein Pijpers, voorzitter van de DSI Tuchtcommissie.

7
2004

Clemens Spoorenberg – voorzitter DSI Accreditatiecommissie

Ontdek waarom Permanente Educatie sinds 2004 werd toegevoegd aan DSI-certificering en hoe het bijdraagt aan een betrouwbare financiële sector, door Clemens Spoorenberg, voorzitter DSI Accreditatiecommissie.

8
2006

Screening van personeel

Bij DSI-certificering is een personeelsscreening standaard. DSI begon in 2006 met employment screening van professionals uit de financiële sector. DSI heeft duizenden screeningsrapporten gemaakt op werkverleden, integriteit en opleiding. Sinds 2023 doet Validata de screening.

9

Mark van der Lecq – Lead Legal DSI

Tuchtrecht is een essentieel onderdeel van DSI, omdat het een DSI certificering serieus maakt en de financiële sector helpt zichzelf te verbeteren. In deze video vertelt Mark van de Lecq, aanklager sinds 2006 en betrokken bij meer dan 50 tuchtzaken, over hoe dit mede heeft bijgedragen aan de afname van integriteitsincidenten in de sector de afgelopen 25 jaar.

10

Wim Mijs – CEO European Banking Federation

Ontdek hoe Wim Mijs, CEO van de European Banking Federation, het belang van DSI in de financiële sector benadrukt en hoe DSI bijdraagt aan het bevorderen van integriteit, zelfs in tijden van financiële crises zoals die van 2007-2008.

11
2015

Oprichting Stichting Tuchtrecht Banken

Sinds 1 april 2015 leggen bankmedewerkers de bankierseed af volgens de Wft, met naleving van een Gedragscode gehandhaafd door Stichting Tuchtrecht Banken (TRB). DSI voerde sinds de start de TRB-activiteiten uit op verzoek van de financiële sector. Sinds 2022 zijn beide stichtingen volledig onafhankelijk met eigen tuchtrechtstelsels.

12
2017

Convenant DSI en AFM

De AFM en DSI tekenen een samenwerkingsconvenant in het kader van de nieuwe vakbekwaamheidseisen voor beleggingsprofessionals zoals vereist in de ESMA-richtsnoeren.

13
2018

Introductie DSI ESMA registers

Begin 2018 trad de Europese richtlijn MiFID II in werking, met nieuwe beschermingsmaatregelen voor beleggen. Professionals die klanten informeren en adviseren moeten voldoen aan ESMA-Richtsnoeren. DSI zorgt voor certificering van beleggingsprofessionals volgens ESMA-richtsnoeren, en heeft in 2018 de gehele registerstructuur gewijzigd met nieuwe ESMA-registers.

14

Floris Mreijen – Directeur-bestuurder DSI

DSI heeft al 25 jaar een toonaangevende rol in het handhaven van vakbekwaamheid en integriteit binnen de financiële sector. In deze video legt Floris Mreijen, directeur-bestuurder van DSI, uit wat de missie en visie van DSI zijn, zowel in het verleden als in de toekomst.

15

Tanja Nagel – Voorzitter Raad van Toezicht DSI

Het gesprek over integer gedrag van professionals in de financiële sector staat centraal bij DSI. Tanja Nagel, voorzitter van de RvT van DSI, deelt haar visie op de rol van DSI in deze discussie en benadrukt het belang van integriteit in de financiële sector.

16
2024

Introductie DSI Anti Money Laundering register

Op 3 juni 2024 heeft DSI een nieuw register geïntroduceerd, waarin professionals worden opgenomen die aantoonbaar vakbekwaam zijn op het gebied van anti-witwassen. Het DSI Anti Money Laundering (AML) register stelt uniforme kwaliteitsnormen aan professionals die actief zijn in de strijd tegen financieel-economische misdrijven.