DSI Kernprincipe 2
Stel de belangen van de klant voorop. Voer zorgvuldig onderzoek naar de financiële situatie en doelen van je klant en geef advies dat in diens beste belang is. Dit betekent ook dat je niet altijd met de wens van de klant meegaat. Informeer je klant volledig en eerlijk over kosten en resultaten, en handel transparant en zorgvuldig in elke stap van het proces.
Bij DSI staan tien kernprincipes centraal die de essentie van onze Gedragscode vormen. Ze bieden financiële professionals houvast om dagelijks integer te handelen en het vertrouwen in de sector te versterken. Elke DSI-gecertificeerde committeert zich aan deze principes, zodat we samen bijdragen aan een transparante en integere financiële sector. Ontdek hier alle 10 kernprincipes van DSI.
Leer over integriteitsdilemma’s uit de praktijk gekoppeld aan dit kernprincipe.
Ontdek de artikelen 7.2.1, 7.2.2, 7.2.5 en 7.2.6 uit de DSI Gedragscode die bij dit kernprincipe horen.
Wat als je als professional een integriteitsprobleem signaleert?
Een gecertificeerde manager van een financiële onderneming kreeg van de Raad van Bestuur de opdracht om een grote transactie uit te voeren. Binnen de organisatie ontstond discussie over deze transactie, omdat er aanwijzingen waren dat mogelijk vertrouwelijke informatie een rol speelde. Toch besloot de Raad van Bestuur door te zetten.
De manager stond voor een keuze: moest hij de opdracht opvolgen of de mogelijke risico’s verder onderzoeken? Hij koos ervoor de transactie uit te voeren, ervan uitgaande dat de Raad van Bestuur de ethische afweging al had gemaakt.
De Tuchtcommissie oordeelde echter dat de manager hierin zelf een verantwoordelijkheid had. Als senior professional had hij moeten signaleren dat de situatie een integriteitsrisico met zich meebracht. Hij had dit bespreekbaar moeten maken en, als dat nodig was, compliance moeten inschakelen. Blind vertrouwen op de beslissing van hogerhand was niet voldoende.
Ook als een beslissing door het management wordt genomen, blijft jouw eigen verantwoordelijkheid overeind. Zie je een mogelijk integriteitsrisico? Stel vragen, bespreek het binnen je team of schakel compliance in. Door proactief te handelen, voorkom je dat je onbedoeld betrokken raakt bij een ethisch dilemma.
“Vertrouw niet blindelings op de besluiten van anderen, maar durf zelf verantwoordelijkheid te nemen.”
Bekijk volledige uitspraak
Ethische dilemma’s bespreek je idealiter in een vroeg stadium binnen je eigen organisatie, zodat je samen tot een zorgvuldige en uitlegbare beslissing komt. Voorkomen is beter dan genezen, en integriteit dient een vast gespreksonderwerp moeten zijn binnen teams en het bestuur van organisaties in de financiële sector.
Wanneer een situatie echter verder gaat dan een intern dilemma en mogelijk een integriteitsschending betreft, kunnen financiële professionals een melding doen bij DSI. Dit is gebaseerd op de DSI Gedragscode en kan leiden tot een tuchtrechtelijke procedure. Ontdek via de onderstaande buttons alles over het doen van een integriteitsmelding, de DSI gedragscode en het DSI Tuchtrecht.