Mijn DSI

Focus op klantbelang

DSI Kernprincipe 2

Stel de belangen van de klant voorop. Voer zorgvuldig onderzoek naar de financiële situatie en doelen van je klant en geef advies dat in diens beste belang is. Dit betekent ook dat je niet altijd met de wens van de klant meegaat. Informeer je klant volledig en eerlijk over kosten en resultaten, en handel transparant en zorgvuldig in elke stap van het proces.

Bij DSI staan tien kernprincipes centraal die de essentie van onze Gedragscode vormen. Ze bieden financiële professionals houvast om dagelijks integer te handelen en het vertrouwen in de sector te versterken. Elke DSI-gecertificeerde committeert zich aan deze principes, zodat we samen bijdragen aan een transparante en integere financiële sector. Ontdek hier alle 10 kernprincipes van DSI.

Praktijkvoorbeelden

Leer over integriteitsdilemma’s uit de praktijk gekoppeld aan dit kernprincipe.

Ontdek integriteitsdilemma's uit de praktijk

DSI Gedragcode

Ontdek de artikelen 7.2.1, 7.2.2, 7.2.5 en 7.2.6 uit de DSI Gedragscode die bij dit kernprincipe horen.

Leer over de bijbehorende artikelen

Integriteitsmelding

Wat als je als professional een integriteitsprobleem signaleert?

Ontdek hoe je een melding kunt doen bij DSI

Integriteitsdilemma’s uit de praktijk

Wat kun je leren uit deze uitspraak DSI-2013-04 van de DSI Tuchtcommissie?

Op 1 mei 2013 deed de Tuchtcommissie DSI uitspraak in een zaak tegen een bij een bank werkzame DSI gecertificeerde beleggingsadviseur. In deze casus stond het handelen in strijd met het belang van de klant centraal.

Uit onderzoek van DSI bleek dat de beleggingsadviseur zijn klant in contact had gebracht met een partij die geen vergunning had om beleggingsdiensten te verlenen. De klant liquideerde zijn beleggingsportefeuille bij de bank en boekte € 620.000 over naar de rekening van deze instelling. De adviseur ontving hiervoor een vergoeding van de partij in kwestie.

Tijdens de periode waarin deze partij het klantvermogen beheerde, bleef de adviseur betrokken. Hij onderhield contact met de klant, verstrekte informatie over de beleggingen en liet geldstromen via zijn eigen bankrekening lopen: betalingen van de instelling aan de klant liepen via hem. Toen duidelijk werd dat het beheer niet goed verliep en er aanzienlijke verliezen werden geleden, greep de adviseur niet in. Uiteindelijk ontving de klant slechts € 250.000 van zijn oorspronkelijke inleg terug.

De Tuchtcommissie concludeerde dat de beleggingsadviseur andere belangen had laten prevaleren boven die van zijn klant. Hij had geen inzicht in de beleggingen of de bijbehorende risico’s, ondernam geen actie toen het misging en handelde onvoldoende zorgvuldig. Daarmee maakte hij misbruik van het vertrouwen dat de klant in hem stelde. De maatregel: royement.

Wat betekent dit voor jou?

Deze uitspraak laat zien hoe belangrijk het is om het klantbelang daadwerkelijk centraal te stellen. Focus op klantbelang betekent dat je altijd handelt in het beste belang van je klant, ook als dat betekent dat je ‘nee’ moet zeggen tegen een verzoek of aanbod. Transparantie, zorgvuldigheid en het vermijden van tegenstrijdige belangen zijn hierbij cruciaal.

Wat kun je hiervan meenemen?

  • Werk uitsluitend met partijen die onder toezicht staan en over de juiste vergunningen beschikken.
  • Laat nooit eigen of externe belangen zwaarder wegen dan het belang van de klant.
  • Ga het gesprek aan met de klant als je ziet dat een belegging niet goed verloopt .

Door de belangen van je klant écht voorop te stellen, laat je zien dat je betrouwbaar en professioneel bent — precies wat de sector nodig heeft.


“Het vertrouwen van een klant is waardevol — en kwetsbaar. Zorg ervoor dat je dat vertrouwen altijd waarmaakt.”


Bekijk volledige uitspraak

Integriteitsmelding bij DSI

Wat als je als professional een integriteitsprobleem signaleert?

Ethische dilemma’s bespreek je idealiter in een vroeg stadium binnen je eigen organisatie, zodat je samen tot een zorgvuldige en uitlegbare beslissing komt. Voorkomen is beter dan genezen, en integriteit dient een vast gespreksonderwerp moeten zijn binnen teams en het bestuur van organisaties in de financiële sector.

Wanneer een situatie echter verder gaat dan een intern dilemma en mogelijk een integriteitsschending betreft, kunnen financiële professionals een melding doen bij DSI. Dit is gebaseerd op de DSI Gedragscode en kan leiden tot een tuchtrechtelijke procedure. Ontdek via de onderstaande buttons alles over het doen van een integriteitsmelding, de DSI gedragscode en het DSI Tuchtrecht.