Integer handelen is belangrijk in de financiële wereld. Uw medewerkers spelen hierin een belangrijke rol. Voor u als werkgever is het van belang om van uw medewerkers de juiste integriteitsanalyse te kunnen maken. Een personeelsscreening is ook niet vrijblijvend: de Wet financieel toezicht stelt dit verplicht in de financiële sector. Wij helpen u hier graag mee.
DSI staat bekend om haar hoogwaardige screening, die mede om die reden de ondersteuning heeft van de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Het spreekt voor zich dat een screening uiterst zorgvuldig uitgevoerd dient te worden. DSI-screenings zijn een combinatie van geautomatiseerde controles en persoonlijke verificaties door onze ervaren Screening Officers. Ook werken wij volgens het vier-ogen principe, waarbij de diverse stappen in het screeningsproces door twee functionarissen worden beoordeeld.
DSI bewaakt al ruim 20 jaar de integriteit en deskundigheid in de financiële sector. Wij vinden dat onze personeelsscreening zo breed mogelijk beschikbaar moet zijn. Als non-profit instelling werken wij tegen kostprijs.
Voor financiële dienstverleners die over een AFM-vergunning beschikken is onze dienstverlening vrij van BTW.
Wilt u meer weten over DSI? Meer informatie over ons vindt u hier.
DSI verricht screenings voor personeel dat al bij u in dienst is en voor personeel dat in dienst komt:
Voor het screenen van nieuw personeel
Voor het screenen van bestaand personeel
DSI is een onafhankelijke stichting die de integriteit en deskundigheid binnen de financiële sector bewaakt. Als onderdeel daarvan biedt DSI ook personeelsscreening. De screening is primair gericht op medewerkers die werkzaam of gedetacheerd zijn binnen de financiële sector. Meer informatie over DSI vindt u hier.
Samen met de financiële sector heeft DSI de norm gesteld voor een kwalitatief hoogwaardige screening. De DSI personeelsscreening heeft een groot aantal vaste onderdelen die u als werkgever in staat stellen een juiste integriteitsanalyse te maken.
De toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), ondersteunt de wijze waarop DSI screent.
Een juiste integriteitsanalyse is uitsluitend mogelijk met behulp van een hoogwaardige screening.
Elke DSI personeelsscreening is maatwerk en wordt persoonlijk in behandeling genomen door ervaren Screening Officers. De aangeleverde gegevens worden gecontroleerd en geverifieerd volgens de hoogste standaarden. Hiervoor wordt o.a. persoonlijk contact opgenomen met opleidingsinstituten en (ex-) werkgevers.
DSI vindt dat een hoogwaardige screening voor iedereen beschikbaar moet zijn, daarom worden alle screeningsdiensten aangeboden tegen kostprijs.
De DSI Screening wordt bovendien ondersteund door de AFM.
DSI garandeert dat elke personeelsscreening volgens dezelfde hoge standaard wordt uitgevoerd. Deze kwaliteit wordt geborgd door een sluitend audit systeem:
Voor een overzicht van onze reglementen en statuten, klik hier.
Het aanvragen van een personeelsscreening gaat snel en eenvoudig en kost u als werkgever een minimale hoeveelheid tijd.
Op uw verzoek gaat de (toekomstig) medewerker naar mijndsi.nl. Nadat er een account is aangemaakt kan de medewerker direct beginnen met de aanvraag van zijn of haar screening. Nadat alle gegevens zijn ingevoerd kan de aanvraag worden ingediend. DSI begint vaak dezelfde dag nog met de uitvoering van de screening.
Tijdens de screening worden alle gegevens volgens de hoogste standaarden gecontroleerd en geverifieerd. Nadat alle onderdelen van de screening zijn uitgevoerd wordt er een digitaal screeningsrapport opgesteld. De aanvrager van de screening krijgt vervolgens bericht dat het screeningsrapport klaar staat in zijn of haar MijnDSI omgeving. Het screeningsrapport kan vanuit de MijnDSI omgeving (na toestemming) direct worden doorgezonden naar u als werkgever.
DSI heeft één hoogwaardige basisscreening. Een uitgebreide screening die in de meeste gevallen ruim voldoende mogelijkheden biedt om een juiste integriteitsanalyse te kunnen maken. Voor (toekomstig) medewerkers op zeer integriteitsgevoelige functies biedt DSI ook de DSI Screening Plus aan. Een screening met als basis de vertrouwde DSI Screening, maar met daaraan toegevoegd een aantal extra verificaties en controles.
Bij DSI kunt u ook uw bestaande medewerkers laten screenen. Hiervoor bieden wij de In-employment screenings aan.
De DSI personeelsscreening moet zo breed mogelijk beschikbaar zijn, daarom biedt DSI haar screeningsdiensten tegen kostprijs aan. U hoeft zelf geen keuze te maken welke gegevens u wel/niet wilt laten screenen. De uitgebreide DSI screening bevat altijd standaard alle belangrijke onderdelen die u als werkgever in staat stellen een juiste integriteitsanalyse te maken.
Ook heeft u de zekerheid dat deze werkwijze de ondersteuning van de toezichthouder heeft. De kosten voor de DSI screening treft u hier aan. De kostprijs voor eventuele extra diensten (overig maatwerk) zijn op aanvraag te verkrijgen.
Als u als financiële onderneming bij de AFM staat ingeschreven betaalt u geen btw.
Een screeningsbeleid is meer dan alleen het laten aanvragen van een screening. Het op de juiste manier kunnen beoordelen van het screeningsrapport is immers ook van groot belang. DSI begeleidt u hierin door het aanbieden van workshops bij u op locatie. Ook kunt u gebruikmaken van onze expertise bij het opstellen of het doorontwikkelen van uw screeningsbeleid. DSI biedt deze extra diensten kosteloos aan.
Het aannemen of detacheren van personeel uit het buitenland komt steeds vaker voor. Vanzelfsprekend wilt u ook voor deze groep een juiste integriteitsanalyse kunnen maken. De DSI screening is zo ontwikkeld dat deze ook kan worden ingezet voor medewerkers uit het buitenland. Hierbij worden (waar mogelijk) equivalenten van de VOG gecontroleerd en geverifieerd.
Ook wordt er contact opgenomen met buitenlandse opleidingsinstituten en (ex-)werkgevers of opdrachtgevers. De screening zelf kan zowel in het Nederlands als in het Engels worden aangevraagd.
Er zijn geen extra kosten verbonden aan het uitvoeren van een buitenlandse screening.
Het screeningsrapport wordt opgesteld nadat de screening volledig is afgerond. Het rapport vermeldt de uitkomsten van de controles en verificaties die zijn uitgevoerd. Het rapport is een feitenconstatering en geen waardeoordeel.
De werkgever beoordeelt het screeningsrapport en maakt op basis hiervan een integriteitsanalyse. DSI geeft daarnaast kosteloze workshops op locatie over het juist beoordelen van een screeningsrapport.
Het digitale screeningsrapport wordt eenmalig uitgegeven na het afronden van een screening. Bij het genereren van het rapport (PDF) wordt het rapport voorzien van een digitaal echtheidskenmerk. Hierna is het niet meer mogelijk om het rapport te bewerken. Elke wijziging resulteert in een zichtbare waarschuwing. Het rapport is hiermee ongeldig.
De echtheidskenmerken kunt u bekijken door het rapport te openen in Adobe PDF Reader.