Wat als je een integriteitsprobleem signaleert?
Ethische dilemma’s komen in elke organisatie voor. De beste aanpak is om ze op tijd te bespreken binnen je team of met je bestuur. Zo voorkom je lastige situaties en kom je samen tot een goed onderbouwde beslissing. Maar wat als een situatie verder gaat dan een interne discussie en er mogelijk sprake is van een schending van de DSI Gedragscode? In dat geval kun je een melding doen bij DSI.
Integriteit gaat verder dan simpelweg de regels volgen. Het draait om eerlijk, betrouwbaar en verantwoordelijk handelen. Dat vraagt om actief nadenken over ethische dilemma’s en het maken van bewuste keuzes. Soms kom je in een situatie terecht waarin wet- en regelgeving geen duidelijk antwoord biedt. Juist dan is het belangrijk om een standpunt in te nemen en te handelen volgens de tien kernprincipes van DSI.
DSI hanteert tien kernprincipes die professionals helpen bij het maken van ethische keuzes. De DSI Gedragscode vormt de basis van deze kernprincipes en helpen bij het creëren van een transparante en integere financiële sector. Iedere (Kandidaat) gecertificeerde professional dient zich te houden aan de DSI Gedragscode.
Klik op de afbeelding voor meer uitleg over deze 10 kernprincipes en hoe deze bijdragen aan het bevorderen van integer gedrag en ethiek in jouw werk.
Niet elk dilemma is een schending van de DSI Gedragscode. In veel gevallen kun je het beste binnen je eigen organisatie een oplossing zoeken. Maar als je vermoedt dat een professional zich niet aan de gedragscode houdt, kun je dit melden bij DSI.
Soms is een melding bij DSI niet de juiste route. Heb je bijvoorbeeld een klacht over een financiële dienstverlener, dan kun je terecht bij Kifid. Gaat het om een schadeclaim? Dan is de civiele rechter de aangewezen instantie. DSI Tucht behandelt alleen zaken die te maken hebben met de DSI Gedragscode en kan geen schadevergoeding toekennen.
Een melding kun je indienen via juridischezaken@dsi.nl of per post naar:
Stichting DSIt.a.v. M. van der LecqBeursplein 51012 JW Amsterdam
DSI beoordeelt of de melding binnen het tuchtrecht valt. Zo ja, dan start een onderzoek waarin alle betrokkenen gehoord worden. De DSI Tuchtcommissie bepaalt vervolgens of er een overtreding heeft plaatsgevonden en kan een sanctie opleggen.
Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld, maar volledig anoniem melden is niet mogelijk. De betrokken professional heeft namelijk het recht om zich te verdedigen.
Wil je meer weten over hoe een melding werkt? Bekijk dan de video hieronder.