Mijn DSI

Dijsselbloem: ‘instellingen moeten wanneer nodig bonussen verlagen of terughalen’

03/03/2016
Deel deze pagina

Financiële instellingen betalen nog te vaak variabele beloningen in de vorm van bonussen uit, ook als  bestuurders niet goed presteren of de instellingen het niet goed doen. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens DSI’s Rudolf de Korte-seminar over integriteit in de financiële sector.

Instellingen hebben variabele beloningen ingevoerd om bonussen te kunnen geven als er goed wordt gepresteerd, maar ook lagere beloningen te geven als het tegenvalt. Maar volgens de minister gebeurt dat laatste vrijwel nooit.

“Ik zie nog steeds dat zeker aan de top – en dat is echt iets waar raden van commissarissen veel bewuster mee om moeten gaan – dat het te vaak standaard is om de bonus gewoon uit te keren” — ook als daar op basis van bedrijfsresultaten geen aanleiding toe is. “Er is onderzoek naar gedaan: zijn de bonussen voor de top en in de hele organisatie verlaagd in de jaren dat het slecht ging? Nou, vergeet het maar. Dat is gewoon niet gebeurd”, aldus Dijsselbloem.

Hij onderbouwde zijn stelling met onder andere onderzoek uit de Britse financiële sector. Daarnaast vinden er naar zijn beleving te weinig ‘clawbacks’ plaats: bonussen die door instellingen worden teruggehaald als achteraf blijkt dat bestuurders het niet goed hebben gedaan.

Clawbacks
“Ik vroeg de gouverneur van de Britse centrale bank hoe vaak er dan ‘geclawbackt’ wordt in de Londense City, na al die schandalen. Nou, echt, bijna niet. Ik zou willen dat raden van commissarissen die besluiten over bonussen voor bestuurders, maar ook raden van besturen die besluiten over bonussen voor mensen in de hele organisatie zo nu en dan ook eens een keer zeggen: ‘nou jongens, het is niet goed gegaan dus geen bonus. En het is de afgelopen drie jaar fout gegaan, dus we gaan die bonussen nu ook terug halen. Want anders zullen de mogelijke, vermeende positieve effecten van variabele beloning zich niet voordoen.”

Volgens Dijsselbloem zouden dit goede signalen zijn voor zowel de interne organisaties als naar buiten toe, want het is – zoals hij later in het interview zei – de tone at the top die veel bepaalt.

Hier kunt u het hele interview met Jeroen Dijsselbloem terug kijken:

https://vimeo.com/164890382

Tags

#bonussen
#Dijsselbloem #Rudolfdekortelezing
#DSI
#Financielesector
#Toneatthetop
#variabelebeloning