Mijn DSI

Waarborg vertrouwelijkheid

DSI Kernprincipe 6

Ga zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie. In het digitale tijdperk, waar cyberaanvallen en datalekken steeds vaker voorkomen, is de bescherming van vertrouwelijke informatie van nog groter belang. Klanten verwachten dat hun gegevens veilig zijn en schendingen kunnen enorme financiële, juridische en reputatieschade veroorzaken.

Bij DSI staan tien kernprincipes centraal die de essentie van onze Gedragscode vormen. Ze bieden financiële professionals houvast om dagelijks integer te handelen en het vertrouwen in de sector te versterken. Elke DSI-gecertificeerde committeert zich aan deze principes, zodat we samen bijdragen aan een transparante en integere financiële sector. Ontdek hier alle 10 kernprincipes van DSI.

Praktijkvoorbeelden

Leer over integriteitsdilemma’s uit de praktijk gekoppeld aan dit kernprincipe.

Ontdek integriteitsdilemma's uit de praktijk

DSI Gedragcode

Ontdek het artikel 7.1.7 uit de DSI Gedragscode dat bij dit kernprincipe hoort.

Leer over het bijbehorende artikel

Integriteitsmelding

Wat als je als professional een integriteitsprobleem signaleert?

Ontdek hoe je een melding kunt doen bij DSI

Integriteitsdilemma’s uit de praktijk

Wat kun je leren uit deze uitspraak DSI 2022-001 van de DSI Tuchtcommissie?

Situatie:
Een senior relatiemanager private banking stuurde jarenlang klant- en bedrijfsgegevens van zijn werkgever naar zijn privé e-mailadres. Hij deed dit met de intentie om thuis te kunnen werken. Ook nadat de interne regels van de bank hierover waren aangescherpt, bleef hij dit doen. Pas na zijn vertrek bij de bank kwam aan het licht dat hij grote hoeveelheden vertrouwelijke data – waaronder gegevens van meer dan 1200 klanten – op zijn privécomputer had opgeslagen.

Wat ging er mis?
Het versturen van vertrouwelijke gegevens buiten de beveiligde IT-omgeving van de bank is een directe schending van het vertrouwen van klanten én van de gedragscode van DSI. De relatiemanager had moeten weten dat dit risico’s met zich meebrengt, ongeacht zijn intenties.

Uitspraak Tuchtcommissie:
De Tuchtcommissie oordeelde dat de relatiemanager op een ernstige wijze in strijd had gehandeld met de DSI Gedragscode, onder meer artikel 7.1.7 over vertrouwelijkheid. Hij kreeg een officiële berisping.

Wat betekent dit voor jou in de praktijk?

  • Werk je op afstand? Zorg dat je altijd gebruikmaakt van de beveiligde IT-omgeving van je organisatie.
  • Verstuur geen klant- of bedrijfsinformatie naar privé-accounts, ook niet met de beste bedoelingen.
  • Wees je bewust van de geldende richtlijnen en blijf alert op updates.
  • Vertrouwelijkheid is meer dan een regel: het is een fundament van professioneel handelen in de financiële sector.

“Bescherm vertrouwelijke informatie alsof het jouw eigen gegevens zijn. Zo voorkom je niet alleen risico’s voor je organisatie, maar versterk je ook je eigen professionele integriteit.”


Bekijk volledige uitspraak

Integriteitsmelding bij DSI

Wat als je als professional een integriteitsprobleem signaleert?

Ethische dilemma’s bespreek je idealiter in een vroeg stadium binnen je eigen organisatie, zodat je samen tot een zorgvuldige en uitlegbare beslissing komt. Voorkomen is beter dan genezen, en integriteit dient een vast gespreksonderwerp moeten zijn binnen teams en het bestuur van organisaties in de financiële sector.

Wanneer een situatie echter verder gaat dan een intern dilemma en mogelijk een integriteitsschending betreft, kunnen financiële professionals een melding doen bij DSI. Dit is gebaseerd op de DSI Gedragscode en kan leiden tot een tuchtrechtelijke procedure. Ontdek via de onderstaande buttons alles over het doen van een integriteitsmelding, de DSI gedragscode en het DSI Tuchtrecht.