Mijn DSI

DSI en EY organiseren ronde tafel over greenwashing

04/10/2023
Deel deze pagina

Bijeenkomst II: uitdagingen in marketing en communicatie

DSI en EY bundelen hun krachten in 2023 om een reeks exclusieve ronde tafel bijeenkomsten te organiseren, gericht op het actuele onderwerp greenwashing en hoe de financiële sector hiermee omgaat. Ons doel is om een constructieve dialoog te faciliteren tussen beleidsmakers uit diverse sectoren, waarbij we de recente ontwikkelingen bespreken en de impact daarvan op de beleggingspraktijk analyseren.

Definiëren van greenwashing: compliance en juridische aspecten

In onze eerste bijeenkomst, gehouden in juni, lag de nadruk op de compliance- en juridische aspecten van greenwashing. Deelnemers aan deze sessie hebben uitgebreid gediscussieerd over de huidige definitie van greenwashing en hoe verschillende organisaties dit begrip interpreteren. Een belangrijk gespreksonderwerp was een artikel van ESMA dat op 1 juni werd gepubliceerd en de definitie van greenwashing verkent aan de hand van verschillende artikelen.

Marketing en communicatie uitdagingen

In onze tweede bijeenkomst op 13 september, hebben we met een nieuwe groep specialisten de marketing- en communicatie-uitdagingen besproken die gepaard gaan met greenwashing. De sessie begon met een introductie en het vaststellen van de doelstellingen. Vervolgens hebben we open gediscussieerd over verschillende onderwerpen. We begonnen met het kritisch bekijken van de huidige definitie van greenwashing en reflecteerden op de interpretatie ervan door aanwezige organisaties.

Daarna hebben we onze aandacht gericht op de vraag hoe te veel nadruk op commerciële prikkels tot greenwashing kan leiden. We onderzochten waarom greenwashing überhaupt bestaat en hoe organisaties en professionals betrokken kunnen raken bij dit fenomeen. We hebben ook besproken welke uitdagingen dit met zich meebrengt voor marketingprofessionals bij de uitvoering van hun werk.

Morele en ethische overwegingen in de financiële sector

Morele en ethische overwegingen met betrekking tot greenwashing kwamen uitgebreid aan bod. We onderzochten de verschillen in ethische standpunten over ESG tussen beleggers en instellingen die beleggingsproducten aanbieden. We stelden ons de vraag waarom er een verschil in inzicht bestaat en of de financiële sector zelf concrete kaders zou moeten vaststellen om duidelijkheid te verschaffen en het vertrouwen te behouden.

Effectieve communicatie van ESG-prestaties

Een ander belangrijk gesprekspunt was hoe je effectief kunt communiceren over de ESG-prestaties van een bedrijf. We hebben uitgebreid gediscussieerd over hoe dit op een transparante en nauwkeurige manier kan worden gedaan. Deelnemers deelden talloze praktijkvoorbeelden waarbij ESG-prestaties eerlijk en helder met investeerders werden gedeeld.

Het laatste onderdeel van de bijeenkomst richtte zich op het creëren van bewustzijn binnen organisaties over greenwashing. We hebben besproken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit onderwerp op de agenda staat in alle lagen van een organisatie. De aanwezigen deelden waardevolle best practices.

Toekomstige sessie: greenwashing vanuit investment perspectief

Het is belangrijk op te merken dat er in oktober nog één sessie over Greenwashing wordt georganiseerd, maar deze keer bekeken vanuit een ander perspectief, namelijk met investment specialisten. De bevindingen en inzichten die voortkomen uit deze drie bijeenkomsten zullen worden samengevoegd in een informatieve whitepaper die via onze website zal worden gedeeld.

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze inspirerende bijeenkomsten kunt u contact opnemen met Floris Mreijen, de directeur bij DSI, en/of Mark van der Lecq, de lead legal bij DSI.

Tags

#DSI
#EY
#greenwashing
#integriteit
#rondetafel
#whitepaper