DSI register
Het register Adviseren Beleggen Standaard Retail bestaat uit professionals die niet-professionele beleggers adviseren. Beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en derivaten zijn gecompliceerd. Door de continue vernieuwingen en veranderingen op beleggingsgebieden wordt deze complexiteit nog eens extra verstrekt.
Niet-professionele klanten moeten goed worden beschermd. Als adviserende professional moet een beleggingsadviseur daardoor voldoen aan vakbekwaamheidseisen. Een registratie in het register Adviseren Beleggen Standaard Retail toont aan dat de professional voldoet aan de strenge eisen die worden gesteld door DSI en ESMA.
Voor de toelating tot het register Adviseren Beleggen Standaard Retail dien je te voldoen aan verschillende vereisten, zoals o.a. een kennisexamen, vaardigheidsexamen en integriteitstoets. De specificaties hierover lees je hier.
Een certificering begint altijd met een registratie bij DSI. Dit doe je via MijnDSI. Dit kan al voordat je voldoet aan alle vereisten. We registreren je dan als kandidaat-gecertificeerd. Zodra je volledig voldoet aan alle vereisten, zetten wij jouw registratie om naar gecertificeerd. Bekijk hier stap-voor-stap het aanvraagproces voor een certificering bij DSI.
Voor professionals die niet-professionele beleggers adviseren
Het register Adviseren Beleggen Standaard Retail is bedoeld voor professionals die niet-professionele beleggers adviseren op het gebied van standaard beleggingsoplossingen. Deze beleggingsoplossingen zijn ontwikkeld en geïnitieerd door een gekwalificeerde derde. Dit betekent dat de betreffende professional niet zelf dit product heeft ontwikkeld of bedacht.
Een professional in het register moet voldoen aan de ESMA richtsnoeren op het gebied van vakkennis en bekwaamheid. Het succesvol afleggen van een DSI geaccrediteerd examen wordt door AFM als een passende kwalificatie beschouwd in de zin van de ESMA richtsnoeren. Deze richtsnoeren dienen als doel om o.a. de belegger te beschermen en de sector te stimuleren om integer, transparant en efficiënt te werken.
Professionals in het register kunnen twee verschillende statussen hebben: gecertificeerd of kandidaat-gecertificeerd. Beide voldoen aan de gedragscode die door DSI is opgezet. Het verschil zit hem in het onderdeel opleiding of werkervaring. Zolang men (nog) niet aan deze onderdelen voldoet, is men kandidaat-gecertificeerd.
Gecertificeerde professionals in het register Adviseren Beleggen Standaard Retail hebben met succes een e-learning en workshop integriteit afgelegd en een kennis- en vaardigheidsexamen afgerond. Ze hebben de afgelopen vijf jaren gedurende twaalf maanden (op fulltime basis) een substantieel deel van hun tijd besteed aan werkzaamheden gerelateerd aan het register en doorlopen jaarlijks het Permanent Vakbekwaam programma van DSI.
In het register Adviseren Beleggen Standaard Retail staan bijvoorbeeld professionals die werkzaam zijn in de beleggingssector zoals bijvoorbeeld een private banker, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Deze professionals zijn werkzaam bij een bedrijf of organisatie die particulieren adviseert over een standaard beleggingsproduct zoals o.a. aandelen- en obligatiebeleggingsfondsen.
De gemeenschappelijke overeenkomst van de geregistreerden is, dat ze niet-professionele beleggers adviseren zoals bijvoorbeeld particulieren. En dat de producten die ze adviseren zijn geïnitieerd door derden.
De kennis waarover een (kandidaat) geregistreerde in het register Adviseren Beleggen Standaard Retail dient te beschikken, staat omschreven in de zogenaamde eindtermen van DSI. Deze eindtermen zijn opgesteld door de DSI adviescommissies en DSI accreditatie commissie en zijn gebaseerd op de wettelijke eisen die door ESMA enkele jaren geleden zijn opgesteld.
Als professional van klanten op het gebied van beleggingen, dien je te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen van MiFID II. De ESMA richtsnoeren voor Adviseren Beleggen Standaard Retail spelen hierop in. Een professional in het DSI register Adviseren Beleggen Standaard Retail beschikt over vakkennis op het gebied van de volgende onderwerpen:
Welke voorwaarden stelt DSI voor toelating aan het register?
Voor de toelating in het register en het behouden van de certificering zijn er verschillende eisen van toepassing. Deze eisen variëren van toelatingseisen tot het verplicht volgen van een Permanent Vakbekwaam programma. Onderstaand een overzicht van de verschillende eisen en meer informatie over het Permanent Vakbekwaam programma.
Een certificering begint altijd met een registratie bij DSI. Dit doe je via MijnDSI. Dit kan al voordat je voldoet aan alle vereisten. We registreren je dan als kandidaat-gecertificeerd. Zodra je volledig voldoet aan alle vereisten, zetten wij jouw registratie om naar gecertificeerd.
Voor toegang tot de financiële sector en DSI-registratie is ethisch gedrag van cruciaal belang. Als gecertificeerde dien je de DSI Integriteitsmodule met succes af te ronden. Deze module bestaat uit twee delen, waarvoor je je kunt inschrijven via het Nederlands Compliance Instituut:
Indien je in het bezit bent van een CFA Level 1- of VBA-diploma, ben je vrijgesteld van de Workshop. In dat geval hoef je alleen de E-learning module te volgen. Voor meer informatie en inschrijving, klik hier.
Als je je wilt certificeren voor het register Adviseren Beleggen Standaard Retail, dan heb je de keuze uit verschillende geaccrediteerde opleidingsinstituten waar je een examen kunt afnemen. Deze partijen bieden ook een opleidingstraject om u voor te bereiden op deze examens. Je bent vrij in je keuze voor een aanbieder. Informeer vooraf bij je werkgever of er een collectieve afspraak is gemaakt met een van de opleiders.
Professionals in het register Adviseren Beleggen Standaard Retail dienen sinds 2018 te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen zoals vermeld in MiFID II en de ESMA-richtsnoeren. Onderdeel hiervan is ook de toetsing van de vaardigheden. Via een examen toon je als professional aan over de benodigde vaardigheden te beschikken om vakbekwaam aan de slag te gaan en te blijven.
Het separaat voldoen van een examen op het gebied van de vakvaardigheden geldt alleen als u zich voor het eerst registreert voor een register (zogenaamde initiële opleiding). Het examen voor de vaardigheden, kunt u volgen bij verschillende aanbieders. U bent vrij in uw keuze voor een aanbieder. Informeer vooraf wel bij u werkgever of er een collectieve afspraak is gemaakt met een van de opleiders.
De gecertificeerde heeft in de afgelopen vijf jaren gedurende twaalf maanden (op fulltime basis) een substantieel deel van zijn/haar tijd besteed aan werkzaamheden gerelateerd aan het register, hetzij in de huidige functie, hetzij in voorgaande functies.
De tarieven van een DSI Certificering vind je hier.
Certificering starten in MijnDSI
Jouw DSI certificering up-to-date houden
Als DSI (kandidaat) gecertificeerde van het register DSI Adviseren Beleggen Standaard Retail ben je verplicht jaarlijks het Permanent Vakbekwaam programma (PV) succesvol te doorlopen. Hiervoor heb je de keuze uit verschillende geaccrediteerde opleidingsinstituten:
Door het jaarlijks succesvol doorlopen van het DSI PV-programma, voldoe je aan alle eisen die gesteld worden door de wet. Meer informatie over het PV-programma lees je hier.
Belangrijk: Je bent vrij in je keuze voor een opleider. Informeer vooraf bij je werkgever of er een collectieve afspraak is gemaakt met een van de opleiders.
Heb je vragen over het register Adviseren Beleggen Standaard Retail en vind je deze antwoorden niet terug op onze FAQ pagina? Neem dan contact op met één van de Customer Care Officers. Wij helpen je graag verder! Je kunt contact met ons opnemen via email certificering@dsi.nl of telefoon 020-6201274.