Mijn DSI

DSI verheugd over steun kabinet voor tuchtrecht

13/09/2016
Deel deze pagina

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft zijn steun uitgesproken aan het tuchtrecht zoals DSI dat uitvoert voor dienstverleners in de beleggingssector. Hij deed dat namens het kabinet in de beantwoording van schriftelijke vragen in de Tweede Kamer. Die waren gesteld na ophef over uitspraken van DSI’s onafhankelijke Tuchtcommissie van onlangs in de Euribor-kwestie.

Volgens het kabinet is er een essentieel verschil tussen strafrecht en tuchtrecht. Bij het eerste staat de strafmaat centraal, bij het tweede gaat het om het bevorderen van professionaliteit in de financiële sector.

“Wij zijn verheugd over de steun die het kabinet vandaag heeft uitgesproken voor DSI’s tuchtrecht. Het spreekt voor zich dat wij de visie van het kabinet delen”, zegt DSI-voorzitter Dirk Schoenmaker in reactie op de beantwoording van de Kamervragen. “Individuen die op hun gedrag worden aangesproken door hun collega’s en die ook nog eens tot drie jaar lang een aantekening krijgen in het openbare register – dat maakt veel impact.”

“De aanklagers van DSI merken keer op keer dat aangesproken financiële professionals erg beducht zijn voor een vermelding van een schikking, boete of sanctie in ons openbare register. Dat is precies de bedoeling. Niet de strafmaat staat centraal maar de professionaliteit en integriteit van individuen in de sector”, stelt algemeen directeur Jerry Brouwer.

Eerder sprak minister Dijsselbloem zijn steun voor tuchtrecht en zelfregulering uit tijdens de eerste Rudolf de Korte-lezing over integriteit in de financiële sector. De minister maande toen de financiële sector zelf de vuile was buiten te hangen – bijvoorbeeld door overtredingen van DSI’s gedragsregels te melden bij DSI.

Verschil tussen DSI en Tuchtrecht Banken
DSI hecht eraan te verduidelijken dat stichting DSI, dat uitvoering geeft aan eigen vrijwillig tuchtrecht, los staat van de onafhankelijke Stichting Tuchtrecht Banken, dat gaat over de uitvoering van het tuchtrecht behorende bij de wettelijk verplichte Bankierseed. DSI verleent vanwege de jarenlange expertise administratieve en logistieke steun en DSI-juristen treden op als aanklagers bij Tuchtrecht Banken.

Zowel DSI als Tuchtrecht Banken kennen eigen onafhankelijke Tuchtcommissies. Voor meer informatie over DSI naar aanleiding van de Euribor-kwestie, zie hier.

Tags

#DSI
#euribor
#tuchtrecht